Vad är nyttigt? Hur ska jag kunna välja bland alla olika dieter? Passar en sorts mat för alla? Vad är LCHF? Raw food? PALEO?

Det är en utmaning att svara på frågor kring kost. Det finns ett stort utbud av dieter och olika uppfattningar om vad som är bäst att äta.

Hållbar hälsa intresserar sig i likhet med många andra av hur kosten påverkar hälsan och tror att den är en mycket viktig del i helheten för att leva ett hälsosamt och hållbart liv. En pusselbit som tillsammans med andra pusselbitar bidrar till god hälsa.

Här är några punkter som Hållbar hälsa rekommenderar:

  • Ät så naturlig, ren och oprocessad mat som möjligt, dvs undvik hel- och halvfabrikat.
  • Undvik tillsatser som exempelvis e-ämnen och artificiella ämnen.
  • Ät minimalt med socker/sötningsmedel av olika slag.
  • Ät mycket grönsaker. Gärna säsongsbetonat och närproducerat, ekologiskt och/eller KRAV-märkt.
  • Du som äter animaliskt i kosten (kött/mjölkprodukter från ko/gris/fågel/fisk) – leta efter naturbeteskött, vildfångat, ekologiskt- och kravmärkt samt helst närproducerat.
  • Se över ditt intag av fett. Var inte rädd för att äta fett, men undvik transfetter och minska ner på intaget av omega-6 och öka istället intaget av omega-3.
  • Gluten då? Ja, här finns det mycket att fundera över. De produkter vi äter idag är oftast gjorda på förädlade vetesorter och har ett förändrat gluteninnehåll jämfört med de ursprungliga sorterna. Det kanske är mängden bröd som många konsumerar i kombination med att bröd idag generellt har ett högre gluteninnehåll som ställer till problem?
    Ett tips är att välja bröd som är gjort på surdeg och på äldre ”kulturveten”.
    Kontakta läkare för att testa om du har känslighet mot gluten.
    Här kommer några rader av Kerstin Fredlund, allmänläkare som som även doktorerat i Livsmedelsvetenskap. Vill du läsa mer så hittar du en artikel här http://www.ytterjarnaforum.se/vard-omsorg/gluten/
    ”Vete är ursprungligen gamla grässorter som under årtusendena har utvecklats, muterat och då fått ett förändrat genom (genuppsättning), och därigenom också förändrat gluteninnehåll. Det första vetet var ett enkornsvete som man åt vilt redan för omkring 19000 år sedan. Samtidigt fanns emmervete, varur durumvete uppstod och så småningom speltvete eller dinkel för cirka 7000 år sedan. Ur detta uppstod senare ett vete utan skal. I modern tid, främst sedan 1950-talet, har man sedan hybridiserat vetet för maximal skörd och för bakegenskaper som man trott att marknaden vill ha. Gluteninnehållet har då förändrats kraftigt, jämfört med äldre kulturveten.”
    ”Surdegsbakning är ett sätt att minska glutenintaget. Här bryts gluten helt eller delvis ner till fria aminosyror. Bröden blir mer kompakta, och så har bröd sett ut under lång tid. Att många andra typer av bröd idag är väldigt luftiga är något som är inlärt under senare decennier.
Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024