Minska stress med hjälp av Medicinsk Yoga, vår 2015

december 15, 2014

MediYoga för binjurar och hormonbalans – Kurser fullbokade

MediYoga (Medicinsk Yoga) är en mjuk och dynamisk yogaform som har utvecklats från den klassiska Kundaliniyogan och passar den som vill stödja kroppens och sinnets förmåga till självläkning. Den är utvecklad av Göran Boll vid MediYoga Institutet och används idag både som friskvård, förebyggande hälsovård och för rehabilitering inom den svenska hälso- och sjukvården.

Kursen MediYoga för binjurar och hormonbalans är ett mycket bra verktyg för att minska stress och främja återhämtning och läkning. När vi stressar så produceras stresshormoner, bland annat kortisol. När stressen blir långvarig och kortisolnivåerna blir kroniskt förhöjda påverkar det även andra hormoner negativt. Exempelvis så kan könshormoner och andra hormoner som har med sköldkörteln att göra påverkas och hela hormonsystemet kan komma ur balans. När detta händer kan olika symptom uppstå, t.ex. sömnsvårigheter, PMS-besvär, menstruations- och klimakteriebesvär, för högt/lågt blodtryck, mag-tarmproblem, viktökning, sänkt immunförsvar, ökad trötthet och oro m.m.

Yogapassen på denna kurs är utvecklade av Ellen Engvall som är lärare och terapeut i Medicinsk Yoga, leg sjuksköterska och barnmorska. Hon har kombinerat yogaövningar och andningstekniker som har sitt ursprung i kundaliniyoga och medicinsk yoga tillsammans med en specifik fokuseringsteknik. Passen består av lugna och inkännande yogaövningar och fokus ligger på djupandning samt att stärka och underlätta funktionen för binjurarna och hormonsystemet. Varje kurstillfälle startar med en kort genomgång av någon aspekt som har med stress och hormonsystemet att göra och under kursen får du även tips på vad du kan göra (förutom yogapassen) för att minska stressen i vardagen.

Kursen passar dig som:

  • känner dig allmänt trött och stressad
  • märker av hormonella obalanser såsom besvär med menstruation, PMS, klimakteriet och sköldkörteln
  • vill utöva en lugn yogaform och förebygga hormonrelaterad obalans för att slippa besvär i framtiden

Denna kurs är inte lämplig vid graviditet eller om du har haft bröstcancer som är hormonberoende. I övrigt är alla välkomna, inga förkunskaper krävs.

Kursstart: måndag 26/1 kl. 19.30–21.00 (fullbokad) och torsdag 29/1 kl. 17.00–18.30 (fullbokad)

Plats: ShenDao Hälsocenter, Vretgränd 16, Uppsala. Yogamattor och filtar finns på plats.
Omfattning: 9 kurstillfällen a´1,5 timme.
Kursavgift: 1 550 kr. I kursavgiften ingår CD-skiva + skriftligt material med instruktion av de yogapass som vi gör under kursen (värde 225 kr). Kursavgiften kan betalas med Friskvårdskuponger/Friskvårdscheckar. Kursavgiften faktureras i förskott och ska vara betald innan kursstart. 10 % avdrag för dig som är student, pensionär, sjukskriven eller arbetslös (minst 50 %). Kom ihåg att uppge vid anmälan om du är berättigad till avdrag eller om du vill använda Friskvårdskuponger/Friskvårdscheckar.

Anmälan: till kontakt@hallbarhalsa.org eller på telefon 073-399 37 22. Observera att antalet platser är begränsade och anmälan därför bindande.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024