Vandring – närvaro i naturen 16/5

maj 11, 2020

Välkommen på en guidad vandring som har fokus på närvaro, nyfikenhet och rörelse i lugnt tempo. Naturvistelse tillsammans med de lugnande guidade övningar vi gör under denna eftermiddag är ett fantastiskt verktyg för återhämtning och ökat välbefinnande. Under vandringen blir du guidad till att använda dina sinnen medvetet för att vara mer närvarande och du får göra övningar som ingår i vad som kallas att ”skogsbada”.

VANDRINGEN
Vandringen utgår från Norby; vi tar oss in i skogen och går på både små och större stigar i delar som tillhör Hågadalens Naturreservat. Sträckan som vi vandrar är totalt ca 3,5 km lång. Delar av stigarna är kuperade med ojämna underlag. Vi går i varierat tempo, mestadels långsamt för att hinna observera och uppleva. Vi stannar upp vid några tillfällen för att ”aktivera våra sinnen”, samt tar oss tid för fika.

NÄRVARO
Under denna aktivitet får du hjälp att vara medvetet närvarande och använda syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Vi ”badar i skogens atmosfär” (inte i vatten) och använder våra sinnen med nyfikenhet för att uppleva nuet. En del av vandringen sker helt i tystnad.

FÖR VEM?
Vandringen passar dig som är nyfiken på naturen, oavsett hur mycket erfarenhet du har av vandring och medveten närvaro/skogsbad. Du kanske känner dig stressad, trött eller bara längtar ut. Inga förkunskaper krävs. Vi undviker svår terräng men du bör kunna gå på underlag som är lite ojämnt.

LEDARE
Lizah Almgren samt hjälpledare.

UTRUSTNING
Välj kläder och skor efter väder. Klä dig varmare än du vanligtvis gör vid promenad, eftersom vi håller ett lugnt tempo är det lätt att bli mer sval än vid ”vanlig” promenad. Ta med ett sittunderlag om du har eget. (Säg till vid anmälan om du behöver låna så tar vi med ett till dig). Du tar själv med det du vill dricka t.ex vatten, te/kaffe. Ekologisk och näringsfylld fikabit ingår. Meddela oss eventuella allergier/specialkost vid anmälan.

TID & PLATS
Lördag 16 maj kl 13.30-16.30
Plats: Norby – Hågadalens naturreservat.
Vi samlas vid OK Linnés klubbstuga, Tallbacksvägen 68 Uppsala.
För länk till karta, klicka här.

ANMÄLAN
Maila dina kontaktuppgifter till: kontakt@hallbarhalsa.org eller hör av dig på telefon 073-399 3722
Kostnad: 300 kr (fika ingår) Betalning via faktura
Begränsat antal platser: Max 10 personer.
Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare (färre än 4) eller när vi anser att vädret inte är tillräckligt bra för att ge en bra och /eller säker upplevelse.

TRYGG OCH SÄKER VANDRING
Vi har gjort en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer och känner oss trygga i att anordna utomhusaktiviteter. Vi är en liten grupp (max 10 personer) och håller oss utomhus, dessutom hjälps vi åt att minska smittorisken genom att självklart följa detta:

✅ Den som inte känner sig helt frisk stannar hemma.
✅ Vi tar inte i hand när vi träffas, vi hälsar på annat sätt.
✅ Vi håller rekommenderat avstånd under samlingar och övningar.
✅ Behöver någon nysa så görs det i armvecket eller en näsduk.

Om vi som ledare inte är friska kommer vi att ställa in aktiviteten och du som deltagare får då självklart tillbaka hela avgiften.

Har du anmält dig och får sjukdomssymptom? Stanna hemma om du inte känner dig frisk. Även om du behöver avboka så sent som samma dag så får du i detta rådande läge avgiften tillbaka minus en administrativ kostnad på 100 kr.

Vi vill genom den här upplevelsen hjälpa dig att må bra i en turbulent tid och inspirera till att se möjligheterna som finns så nära. Forskning visar att när vi vistas i naturen så stärks immunförsvaret, blodtrycket sänks, stressnivån sjunker och ångest minskar.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024