Vandring – närvaro i naturen 30/5

maj 18, 2020

Välkommen på en guidad vandring som har fokus på närvaro, nyfikenhet och rörelse i lugnt tempo. Naturvistelse tillsammans med de lugnande guidade övningar vi gör under denna eftermiddag är ett fantastiskt verktyg för återhämtning och ökat välbefinnande. Under vandringen blir du guidad till att använda dina sinnen medvetet för att vara mer närvarande och du får göra övningar som ingår i vad som kallas att ”skogsbada”.

Vandringen är ett samarbete mellan Hållbar Hälsa och SWE Adventure Team.

VANDRINGEN
Vandringen utgår från Hågaby och går in i den fina Nåstenskogen som är del av Hågadalen Naturreservat. Sträckan som vi vandrar är totalt ca 4,5 km lång. Terrängen är lättvandrad med vissa inslag av ojämna underlag. Vi går i varierat tempo, mestadels långsamt för att hinna observera och uppleva. Vi stannar upp vid några tillfällen för att ”aktivera våra sinnen”, ägna oss åt enkla, uppmjukande rörelser samt tar oss tid för fika.

NÄRVARO
Under denna aktivitet får du hjälp att vara medvetet närvarande och använda syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Vi ”badar i skogens atmosfär” (inte i vatten) och använder våra sinnen med nyfikenhet för att uppleva nuet och omgivningen. En del av vandringen sker helt i tystnad.

FÖR VEM?
Vandringen passar dig som är nyfiken på naturen, oavsett hur mycket erfarenhet du har av vandring och medveten närvaro/skogsbad. Du kanske känner dig stressad, trött eller bara längtar ut. Inga förkunskaper krävs. Vi undviker svår terräng men du bör kunna gå på underlag som är lite ojämnt.

LEDARE
Lizah Almgren och Eva Jemina Kemppainen; vildmarksguide och personlig tränare www.sweadventureteam.se

UTRUSTNING
Välj kläder och skor efter väder. Klä dig varmare än du vanligtvis gör vid promenad, eftersom vi håller ett lugnt tempo är det lätt att bli mer sval än vid ”vanlig” promenad. Ta med ett sittunderlag om du har eget. (Säg till vid anmälan om du behöver låna så tar vi med ett till dig). Du tar själv med det du vill dricka t.ex vatten, te/kaffe. Ekologisk och näringsfylld fikabit ingår. Meddela oss eventuella allergier/specialkost vid anmälan.

TID & PLATS
Lördag 30 maj kl 13.30-17.00
Plats: Nåstenskogen.
Vi möts vid Håga bycentrum, Uppsala. För länk till karta, klicka här.

ANMÄLAN
Maila dina kontaktuppgifter till: kontakt@hallbarhalsa.org eller hör av dig på telefon 073-399 37 22. Vi bekräftar att du har en plats, därefter sker betalning. Begränsat antal platser: max 12 personer.

KOSTNAD
350 kr (Näringsfylld “gobit” till fikat ingår.) Betalning i förväg via Swish eller faktura

TRYGG OCH SÄKER VANDRING
Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare (färre än 4) eller när vi anser att vädret inte är tillräckligt bra för att ge en säker och/eller bra upplevelse.

Vi har gjort en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer och känner oss trygga i att anordna utomhusaktiviteter. Vi är en liten grupp (max 12 personer) och håller oss utomhus, dessutom hjälps vi åt att minska smittorisken genom att självklart följa detta:

✅ Den som inte känner sig helt frisk stannar hemma.
✅ Vi tar inte i hand när vi träffas, vi hälsar på annat sätt.
✅ Vi håller rekommenderat avstånd under samlingar och övningar.
✅ Behöver någon nysa så görs det i armvecket eller en näsduk.

Om vi som ledare inte är friska kommer vi att ställa in aktiviteten och du som deltagare får då självklart tillbaka hela avgiften.

Har du anmält dig och får sjukdomssymptom? Stanna hemma om du inte känner dig frisk. Även om du behöver avboka så sent som samma dag så får du i detta rådande läge avgiften tillbaka minus en administrativ kostnad på 100 kr.

Vi vill genom den här upplevelsen hjälpa dig att må bra i en turbulent tid och inspirera till att se möjligheterna som finns så nära. Forskning visar att när vi vistas i naturen så stärks immunförsvaret, blodtrycket sänks, stressnivån sjunker och ångest minskar.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2021