Yoga utomhus

maj 18, 2020

Yoga utomhus – du får frisk luft samtidigt som du mjukar upp kroppen och kommer ner i varv omgiven av naturens element och lugnande effekt. Naturen hjälper till att hitta stillhet och fokus som vi med yogan vanligtvis söker.

Förutom enkla fysiska övningar för ökad, rörlighet, balans och smidighet gör vi andningsövningar och du blir guidad att medvetet använda dina sinnen och uppmärksamma omgivningen. Det kallas också att ”skogsbada”. Skogsbad har sitt ursprung i japan där termen ”Shinrin-Yoku” finns och den betyder ungefär att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”. Det kan alltså sägas vara ett sätt att ”bada” i skogens atmosfär. Forskning visar att stresshormonet kortisol minskar under ett skogsbad och att ämnen som träd utsöndrar verkar ha en positiv effekt på vårat immunsystem.

Denna aktivitet skiljer sig på vissa sätt från ett ”vanligt” yogapass: det ingår en liten promenad i början och slutet. Däremellan fokuserar vi på andningen, gör enkla, mjuka fysiska rörelser (stående) och sedan en stunds medveten närvaro/avslappning. Om du vill göra den sista delen liggandes tar du förslagsvis med dig yogamatta eller liggunderlag och kanske en filt. Annars finns sittunderlag att låna och du kan sitta mot ett träd eller på en sten och vila en stund. Du får alltså lite av varje under denna aktivitet; yoga, skogsbad och promenad.

För vem? Passar den som vill mjuka upp kroppen, vill ha/behöver en lugn stund och och kanske känner sig stressad, trött, orolig eller har högt blodtryck. Även du som ”bara” längtar ut eller är nyfiken på att ta dig ut i naturen är varmt välkommen!  Inga förkunskaper krävs. Promenaden sker på lättvandrad stig och sträckan vi går är totalt ca. 1 km.

Kommande datum och tid:
tisdag 19/5 kl.17.00 – 18.15
måndag 25/5 kl.17.00 – 18.15

Plats: Eriksberg i Uppsala. Samling vid Håga Bro (se karta nedanför).
Där kan du ställa cykel och om du kommer med bil kan du parkera gratis vid Håga Bro. Kommer du med buss kan du åka med buss 2 mot Eriksberg/Håga. Kliv av vid busshållplats ”Gnejsvägen” och promenera ca. 500 meter till samlingsplatsen. Följ denna länk för att se karta på google maps.

Utrustning: Sittunderlag finns att låna. Vill du ha liggunderlag/yogamatta/filt tar du med det själv. Välj kläder och skor utifrån väderlek (vi går ut i de flesta väder, om det blir mycket nederbörd eller något extremväder ställs det in.) Eftersom vi håller ett lugnt tempo är det lätt att bli svalare än vid ”vanlig” promenad. Att ta lite varmare kläder än du tror du behöver brukar vara klokt.

Kostnad: 150 kr per tillfälle.

Anmälan och betalning: Anmälan till kontakt@hallbarhalsa.org eller 073-399 37 22. OBS – föranmälan till samtliga tillfällen.
Ange följande i din anmälan: faktureringsadress, mobilnummer och om det är något annat du vill att jag känner till. Avgiften faktureras i förskott eller enligt överenskommelse.

Max 10 deltagare.

Med tanke på Covid-19
Vi har gjort en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer och känner oss trygga i att anordna denna aktivitet. Vi är en liten grupp (max 10 personer) och håller oss utomhus, dessutom hjälps vi åt att minska eventuell smittorisk så här:

  • Den som inte känner sig helt frisk stannar hemma!
  • Vi tar inte i hand när vi träffas, vi hälsar på annat sätt.
  • Vi håller rekommenderat avstånd under aktiviteten.
  • Behöver någon nysa så görs det i armvecket eller en näsduk.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024