Vad innebär ”skogsbad”? Hur badar man då egentligen? Skogsbad har sitt ursprung i japan där termen ”Shinrin-Yoku” finns och den betyder ungefär att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”. Det kan alltså sägas vara ett sätt att ”bada” i skogens atmosfär. Skogsbad har utvecklats i USA genom ”Forest Bathing” och ”Forest Therapy” och i Sverige kallar vi det oftast Skogsbad och Skogsterapi. I Japan har man forskat på naturens påverkan på hälsan länge och det finns särskilda skogsbadplatser.

När vi skogsbadar så vandrar vi långsamt i naturen och och ägnar oss åt övningar som uppmuntrar till att använda våra sinnen aktivt och utöva närvaro/härvaro. Väldigt många människor spenderar mer och mer tid inomhus omgivna av elektronik och en ständig stimulans av vissa delar av hjärnan i ett ofta högt tempo. Ett utmärkt sätt att pausa från detta och skapa förutsättningar för nedvarvning är att gå ut i naturen.

Forskning visar på bland annat följande positiva effekter av skogsterapi:

  • Ökad avslappning till följd av ökad aktivitet i det parasympatiska nervsystemet.
  • Minskad stress till följa av minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet.
  • Sänkning av högt blodtryck.
  • Förbättra koncentration och minne.
  • Ge mer energi.
  • Stärka immunförsvaret då en sorts celler ökar i mängd (de kallas ”kroppens naturliga mördarceller”)
  • En ökad känsla av allmänt välbefinnande.

Självklart fungerar det att gå ut i vilken skog som helst och du behöver inte ha en guide/instruktör med dig! Men om du känner att det är svårt att komma iväg och vill prova att mer medvetet uppleva naturen så är du varmt välkommen att följa med på ett skogsbad. Du som är van med yoga eller mindfulness kommer att känna igen en hel del. Vi gör andningsövningar, vilar, rör oss långsamt och mjukar upp kroppen med enkla rörelser.

Shinrin-yoku Sweden har en hemsida med bland annat information om forskning och där finner du länkar till en mängd studier, läs mer här.

Litteraturtips till dig som vill läsa mer om natur/skogsterapi och skogsbad
Shinrin yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki
Shinrin-yoku: Bli friskare och lyckligare med natur- och skogsterapi av Dr Qing Li

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2019