Vad innebär ”skogsbad”? Hur badar man då egentligen? Skogsbad har sitt ursprung i japan där termen ”Shinrin-Yoku” finns och den betyder ungefär att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”. Det kan alltså sägas vara ett sätt att ”bada” i skogens atmosfär (inte i vatten). Tänk dig skogsbad som en kravlös upptäcktsfärd i naturen.

Skogsbad utövas på många platser världen över, bland annat i USA som  ”Forest Bathing” och ”Forest Therapy”. I Sverige kallar vi det oftast skogsbad och skogsterapi. I Japan har man forskat på naturens påverkan på hälsan länge och där finns särskilda skogsbadplatser.

När vi skogsbadar så vandrar vi långsamt i naturen och och ägnar oss åt övningar som uppmuntrar till att använda våra sinnen aktivt och utöva närvaro/härvaro. Väldigt många människor spenderar mer och mer tid inomhus omgivna av elektronik och en ständig stimulans av vissa delar av hjärnan i ett ofta högt tempo. Ett utmärkt sätt att pausa från detta och skapa förutsättningar för nedvarvning är att gå ut i naturen.

Forskning visar på bland annat följande positiva effekter av skogsbad/skogsterapi:

  • Ökad avslappning till följd av ökad aktivitet i det parasympatiska nervsystemet.
  • Minskad stress till följa av minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet.
  • Sänkning av högt blodtryck.
  • Förbättra koncentration och minne.
  • Ge mer energi.
  • Stärka immunförsvaret då en sorts celler ökar i mängd (de kallas ”kroppens naturliga mördarceller”)
  • En ökad känsla av allmänt välbefinnande.

För att se datum för kommande skogsbad, se sidan ”aktuellt”.

Självklart fungerar det att gå ut i vilken skog som helst och du behöver inte ha en guide/instruktör med dig! Med hjälp av en guide och en tydlig ram kan du dock få hjälp med att fokusera och att förstärka upplevelsen. Du som är van med yoga eller mindfulness kommer att känna igen en hel del. Vi gör andningsövningar, rör oss i lugnt tempo och använder sinnena medvetet. Många som har deltagit på skogsbad där jag har guidat har uttryckt att det inte är detsamma som att ”bara promenera” själv i naturen och att detta blir en helt annan upplevelse.

Läs mer i en artikel via denna länk.
Se ett kort klipp från SVT via denna länk.

Shinrin-yoku Sweden har en hemsida med bland annat information om forskning och där finner du länkar till en mängd studier, läs mer här.

Litteraturtips till dig som vill läsa mer om skogen, om natur/skogsterapi och skogsbad
Shinrin yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki
Shinrin-yoku: Bli friskare och lyckligare med natur- och skogsterapi av Dr Qing Li
Skogen: om träd, människor och 25.000 andra arter av Anne Sverdrup-Thygeson
Den norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit ett flertal kritikerrosade och storsäljande böcker om naturliv och ekologi. Nu finns boken Skogen utgiven på svenska. Citatet nedan är hämtad från just den boken och däri berättar Anne underhållande om allt liv som finns i döda träd, om underjordiska skogar, intressanta samspel i naturen och artmångfald. Om du är det minsta nyfiken på skogen tycker jag den är en väldigt bra bok för att enkelt lära mer.
Som läsare får du en inblick i ett djupt fascinerande ekosystem och en viktig grund för att förstå vilken roll skogen spelar i dagens natur- och klimatkris.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024