Lizah Almgren är utbildad instruktör i Spiral stabilisering och håller i introduktionskurser för nybörjare. Datum för nästa introduktionskurs i Spiral stabilisering är inte schemalagt ännu.

Vill du veta när det kommer fler kurser/aktiviteter med fokus på Spiral stabilisering – anmäl dig till nyhetsbrevet så får du löpande information.


Vad är Spiral stabilisering?

Klicka här för att se en kort film som beskriver Spiral stabilisering.

Under all vår tid på jorden utsätts vi för gravitationen och kroppstyngden som konstant drar oss ned mot marken. För att hålla vår rörelseapparat upprätt måste vi använda muskler. För detta ändamål har vi utrustats med muskler som tillsammans likt kedjor från topp till tå gör just detta. I vila, sittande och stående, använder vi oss av muskelkedjor som i huvudsak går i vertikal riktning. När dessa muskler aktiveras skapas ett ökat tryck på våra leder och skapar stabilitet. Denna typ av stabilitet kallar vi ”vertikal stabilisering”

Vi är även designade för att hålla oss upprätta när vi rör oss, går och springer. För detta ändamål använder vi andra kedjor av muskler än de som håller oss stabila när vi är stilla. Dessa kedjor går i huvudsak från ena axeln/ skuldran till andra sidans ben och fot. Vid en korrekt aktivering av dessa kedjor skapas en rotatorisk rörelse av ryggraden kring sin egen axel. Bröstkorgen roterar åt ena hållet och bäckenet åt det motsatta. Dessa kedjor kommer då de aktiveras att skapa ett ökat buktryck, vilket i sin tur skapar en uppåtgående kraft vilket minskar trycket på lederna för optimal rörelse. Denna typ av stabilitet kallar vi ”spiral stabilisering”.

Mycket belastning med vertikal stabilisering utan avlastning i form av spiral stabilisering leder till långvarig ökad belastning och irritationer på kroppens vävnader i rörelseapparatens ben, muskler och bindväv. Detta kan leda till inflammatoriska processer som följd av kroppens naturliga reaktion på överbelastning. Dessa normala reaktioner leder med tiden till degenerativa förändringar av olika slag beroende på var stressen är störst.

Många har idag en livsstil som kroppen inte är designad för. Med mycket sittande och arbete i statiska, ofta framåtlutande positioner, skapas en ökad aktivitet i de vertikala muskelkedjorna. De spirala kedjorna blir då underanvända och kan vara svåra att aktivera som det ursprungligen är tänkt.

Det är här Spiral Stabilisering (SpS) som träningsmetod är till hjälp för att aktivera de spirala muskelkedjorna och träna på att använda dem istället för de vertikala kedjorna. Genom att träna SpS stretchas korta muskler, t.ex. höftböjarna och bröstmusklerna vilket gör att rörligheten och hållningen förbättras. Med detta följer att diskar och leder avlastas vilket bidrar till en förbättrad näringssättning och möjligheten till regenerering (återuppbyggnad/läkning) i diskar och leder. När du har gjort SpS-övningar under en längre tid och gett kroppen bättre förutsättningar för ett väl fungerande rörelsemönster kan du mer och mer gå över till att ”träna SpS” i din promenad och löpning. Genom ditt gång- och löpsteg aktiverar du då naturligt de spirala muskelkedjorna.

Det finns tyvärr många fritidsaktiviteter/träningsmetoder som aktiverar och tränar de vertikala muskelkedjorna ytterligare. Då har vi både ”vardagsaktiviteter” och ”träning” som bidrar till kompression i kroppen och alltså på längre sikt leda till skador på diskar och leder.

Om du vill veta mer om Spiral stabilisering så är du välkommen att gå på en inspirationsföreläsning/en kurs.

Om du är intresserad av att dyka in i detta ännu mer och utbilda dig inom Spiral stabilisering kan du läsa mer om utbildningen här som NaturalWay håller.

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024