Skogsbad 12/11

november 4, 2023

Välkommen till en hälsofrämjande aktivitet som som har fokus på naturnärvaro och lugn – under ett skogsbad vandrar vi i lugn takt och du guidas genom övningar för att använda dina sinnen mer medvetet och vara ”härvarande”. Vi ägnar en stund till att fokusera på andningen och en stund för att ”bara vara”. Tid för reflektion kring hållbarhet hos såväl människa som natur.

Naturvistelse tillsammans med lugna guidade övningar som vi gör under detta skogsbad är ett fantastiskt verktyg för återhämtning och ökat välbefinnande. Skogsbad är inget bad i vatten utan ett sätt att ”bada i skogsatmosfären” – helt enkelt ta in skogens atmosfär med sina olika sinnen på ett uttalat närvarande sätt.

Skogsbad har sitt ursprung i japan där termen ”Shinrin-Yoku” finns och den betyder ungefär att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen”. Det kan alltså sägas vara ett sätt att ”bada” i skogens atmosfär. I Sverige kallar vi det oftast Skogsbad och Skogsterapi. Forskning visar att stresshormonet kortisol minskar under ett skogsbad och att ämnen som träd utsöndrar verkar ha en positiv effekt på vårat immunsystem.

För vem? Passar den som vill ha/behöver en lugn stund och och kanske känner sig stressad, trött, orolig eller har högt blodtryck. Även du som ”bara” längtar ut eller är nyfiken på att ta dig ut i naturen är varmt välkommen!  Inga förkunskaper krävs. Vi undviker svår terräng men det kan vara promenad korta sträckor på mindre stigar och du bör kunna promenera på underlag som är lite ojämnt.

Datum och tid:
Söndag 12:e december kl.10.00 – 12.00

Plats: Stadsskogen i Uppsala. Samling vid korsningen Artillerigatan – Kåbovägen (se karta nedanför).
Korsningen ligger ca. 300 meter från ICA-affären ”ICA Nära Hörnan”. Följ denna länk för att se platsen på karta på Eniros webbplats.

Utrustning: Sittunderlag finns, du behöver bara välja kläder och skor utifrån väderlek (vi går ut i nästan alla väder, om det blir något extremväder ställs det in.) Eftersom vi håller ett lugnt tempo är det lätt att bli svalare än vid ”vanlig” promenad. Att ta varmare kläder än du tror att du behöver brukar vara klokt.

Kostnad: 195 kr.

Anmälan och betalning: Anmälan till kontakt@hallbarhalsa.org eller 073-399 37 22.

OBS – föranmälan. Hör av dig med faktureringsadress, mobilnummer och om det är något annat du vill att jag känner till. Avgiften faktureras i förskott eller enligt överenskommelse.

Max. 10 deltagare.

Sedan våren 2019 har Hållbar hälsa anordnat skogsbad. Några röster om hur skogsbad upplevs:

”Tack Lizah för skogbad. Lizahs vägledning till närvaro i naturen gav mig inre lugn o tillit till mig själv.”/Charlotte

”Rekommenderar verkligen Lizahs skogsbad, det var en lugn, tyst och mycket avkopplande stund.”/Jonas

”Det var otroligt skönt att komma ut tillsammans med Lizah som guidade gruppen. Stressen i kroppen rann av mig till förmån för fågelkvitter och härlig skogsluft.”/Therese

”Helt magiskt”/Linda

”Skogsbad var en fantastisk avkopplande upplevelse. Jag är van att vara mycket i naturen men har inte upplevt naturen på detta sätt någon gång tidigare.” /Ingegerd

”Jag blev avstressad och var i nuet, annars har jag en förmåga att tänka på grejor som skall göras och det var bra med tystnad också.”/Peter

”Aktiviteten gav lugn o ro, stillade tankar som åker på autobahn hela dagarna. En lugn o fridfull sömn natten efter.” /Camilla

Till toppen

© Copyright Hållbar Hälsa Lizah Almgren 2024